Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułki zapiekane z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czasami zostają mi bułki z poprzedniego dnia, których nikt nie chce już jeść. Takie bułki doskonale nadają się do zapiekania z dowolnymi dodatkami i ciepła kolacja gotowa :)

Bułki zapiekane z cukinią

Składniki:

Bułki zapiekane z cukinią

 

  • 1/2 cebuli
  • masło do smażenia
  • 1/3 cukinii
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta mielonego kminku
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 50 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Bułki zapiekane z cukinią

Etap 1

Bułki zapiekane z cukinią
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na maśle.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle.

Etap 2

Bułki zapiekane z cukinią
Pokrojona cukinia dodana razem z przyprawami do cebuli.

Cukinię umyć, pokroić w kostkę razem ze skórką, dodać do cebuli. Dodać też wszystkie przyprawy.

Smażyć, aż cukinia lekko zmięknie.

Etap 3

Bułki zapiekane z cukinią
Przekrojone i lekko wydrążone bułki ułożone na blasze.

Bułki przekroić na pół, lekko w środku wydrążyć, ułożyć na blasze.

Etap 4

Bułki zapiekane z cukinią
Podsmażona cukinia nałożona do wydrążonych bułek.

Do bułek nałożyć podsmażoną cukinię.

Etap 5

Bułki zapiekane z cukinią

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na bułkach z cukinią.

Etap 6

Bułki zapiekane z cukinią

Bułki zapiekać w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Podawać z dowolnym sosem.