Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułki zapiekane z cukinią i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czasami zostaje nam kilka bułek. Można je ususzyć i zrobić z nich bułkę tartą. A można też je lekko wydrążyć, włożyć do nich dowolne nadzienie i zapiec.

Bułki zapiekane z cukinią i serem

Składniki:

Bułki zapiekane z cukinią i serem

 

  • 2 bułki kajzerki
  • 25 dkg żółtej cukinii
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 czubate łyżeczki ajvaru łagodnego
  • 10 dkg żółtego sera
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Bułki zapiekane z cukinią i serem

Etap 1

Bułki zapiekane z cukinią i serem
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Etap 2

Bułki zapiekane z cukinią i serem
Tarta cukinia i przyprawy dodane do cebuli.

Dodać do niej tartą cukinię, trochę soli i pieprzu, czosnek i paprykę. Smażyć na średnim ogniu często mieszając, aż cukinia zmięknie.

Etap 3

Bułki zapiekane z cukinią i serem
Ajvar dodany do podsmażonej z cebulą cukinii.

Dodać ajvar, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażać.

Etap 4

Bułki zapiekane z cukinią i serem
Lekko wydrążone bułki kajzerki posmarowane masłem.

Bułki przekroić na pół. Każdą połówkę bułki lekko w środku wydrążyć, posmarować masłem.

Etap 5

Bułki zapiekane z cukinią i serem

Do bułek nałożyć cukiniowy farsz. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ułożyć na bułkach.

Etap 6

Bułki zapiekane z cukinią i serem

Bułeczki zapiekać w 200 stopniach przez ok. 10 minut.


Tagi:

przekąski