kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Buraczki do drugiego dania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z takim dodatkiem obiad obiad od razu lepiej smakuje.

Buraczki do drugiego dania Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buraczki do drugiego dania

 

  • 1kg buraków czerwonych
  • 100g masła extra
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz , papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Buraczki do drugiego dania
Buraki obieramy gotujemy do miękkości (wywar możemy wykorzystać na zupę buraczaną). Ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na patelnię. Smażymy na maśle aż buraczki się zrumienią. Dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową, ocet (zamiast octu możemy dać odrobinę kwasku cytrynowego). Smażymy co jakiś czas mieszając. Na koniec wsypujemy cukier mieszamy i buraczki gotowe. Smakują i na ciepło i na zimno. Są idealnym dodatkiem do dań z ziemniakami.
Buraczki do drugiego dania
Odgotowane i starte na tarce jażynowej buraki.
Buraczki do drugiego dania
Smażąc buraki należy je coraz mieszać, cukier dodajemy na koniec by nie przypalić buraczków.

Tagi:

buraki