Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytryny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny dodatek do sztuki mięsa i ziemniaków. Bardzo proste w przygotowaniu a jest w stanie zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytryny

Składniki:

Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytryny

 

Sposób przygotowania:

Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytryny

Buraczki duszone 1

Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytryny
Każdego buraka owijamy szczelnie folią aluminiową

Buraki kolejno owijamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku do miękkości.

Buraczki duszone 2

Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytryny
Obrane buraki ścieramy na grubych oczkach

Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Buraczki duszone 3

Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytryny
Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki

Jabłka obieramy i ścieramy także na tarce.

Buraczki duszone 4

Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytryny
Z cytryny ścieramy skórkę na drobnych oczkach

Z cytryny ścieramy skórkę uważając, żeby nie trzeć białych błonek (są gorzkie).

Buraczki duszone 5

Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytryny
przesmażamy jabłka i buraki dokładnie mieszając

Jabłka smażymy chwilę na maśle. Dodajemy buraki. Dokładamy skórkę z cytryny, chrzan.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Buraczki duszone 6

Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytryny
Do buraczków dodajemy sok wyciśnięty z cytryny

Buraczki doprawiamy sokiem z cytryny. Całości dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut.

Buraki podajemy na ciepło.