alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Buraczki obiadowe na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja rodzinka je uwielbia :) Cieszę się głównie z tego, że zajadają się nimi moje dzieciaczki. Bo jak wiadomo buraczki są bardzo zdrowe :)

Buraczki obiadowe na ciepło

Składniki:

Buraczki obiadowe na ciepło

 

Sposób przygotowania:

Buraczki obiadowe na ciepło
Buraki dobrze szorujemy (nie obieramy), zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i obieramy gdy będą jeszcze lekko ciepłe (wtedy łatwiej zdjąć skórkę). Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy masło i przesmażamy ok 15 min, co jakiś czas podlewając odrobiną wody żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny, cukier i przyprawy. Przesmażamy 5 min. Na końcu dodajemy śmietankę i przesmażamy jeszcze chwilkę. Podajemy na ciepło do ziemniaczków.

Tagi:

buraki