Margaretkaw

Margaretkaw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Buraczki w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Buraczki w zalewie są dobrym dodatkiem do sałatek, zakąsek.

Buraczki w zalewie octowej

Składniki:

Buraczki w zalewie octowej

 

  • 3 kg buraków
  • zalewa:
  • 1/2 szkl. octu winnego
  • litr wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 8 ząbków czosnku
  • łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Buraczki w zalewie octowej
Buraki po dokładnym oczyszczeniu ugotować i obrać. Małe zostawić w całości, większe przekroić w grubą kostkę. Układać w słoikach. Zagotować składniki zalewy, wrzącą zalewać buraki. Zakręcać słoiki i wekować ok. 15-20 minut. Można podawać z chrzanem, stosować do sałatek śledziowych i innych według uznania.

Tagi:

buraki