szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Buraczki z jabłkiem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

buraczki z chrzanem, jabłkiem i żurwiną

Buraczki z jabłkiem i żurawiną

Składniki:

Buraczki z jabłkiem i żurawiną

 

  • 500 gram drobnych buraczków
  • 3 winne jabłka
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 2 łyżki żurawiny
  • Olej
  • Sok cytrynowy
  • Kminek
  • Cukier
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Buraczki z jabłkiem i żurawiną
Buraki wyszorować i ugotować do miękkości, przestudzić i obrać ze skórki, następnie pokroić na cienkie plasterki , oprószyć solą, skropić sokiem cytrynowym i odstawić do lodówki na kwadrans. Jabłka umyć, obrać, miąższ pokroić w kostkę i ugotować go do miękkości, następnie przetrzeć, dodać żurawinę i olej. Chwilę razem poddusić, doprawić kminkiem, solą i cukrem. Ostudzić i wymieszać z chrzanem. Buraczku ułożyć na dużym talerzu lub płaskim półmisku i polać je utworzonym sosem.