Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1795]

Buraczki z jabłkiem na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny dodatek do obiadu.

Buraczki z jabłkiem na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki z jabłkiem na ciepło

  • 60 dkg buraczków ćwikłowych
  • 1 kwaśnego jabłka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Buraczki z jabłkiem na ciepło

Buraczki umyć, zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić. Ugotowane buraczki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim lekko chrzan z cukrem. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do podsmażonego chrzanu dodać buraczki i jabłko. Wymieszać i smażyć razem ok. 10 minut. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem, octem winnym i przyprawą uniwersalną. Podawać jako dodatek do obiadu.

Redakcja poleca: