szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Buraczki z papryką i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne buraczki z papryką i cebulą świetne na zimę

Buraczki z papryką i cebulą

Składniki:

Buraczki z papryką i cebulą

 

  • 3 kg buraczków
  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • 1 szklanka octu 10-procentowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Buraczki z papryką i cebulą
Buraki wyszorować i ugotować do miękkości, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę po umyciu oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, wymieszać z papryką, octem , wodą, cukrem olejem i solą. Gotować na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Gorącą zalewą zalać buraczki, wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut. Doskonały dodatek do drugiego dania.

Tagi:

papryka