haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Buraczki z wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gulasz o niespotykanym aromacie.Zachwyci każdego, kto go spróbuje i długo nie pozwoli zapomnieć swojego aksamitnego smaku i pięknego koloru

Buraczki z wieprzowiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki z wieprzowiną

 

  • 500g buraków
  • 500 g cebuli
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 5-10 pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 listki laurowe
  • kilka jagód jałowca
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki octu
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczki z wieprzowiną
Buraki i pieczarki obrać, umyć, pokroić. Boczek pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Mięso i boczek zrumienić na rozgrzanym rondlu oleju i łyżce masła. Wlaćbulionu, dusić 15 min. Resztę masła stopić na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pieczarki, buraki, mąkę, przyprawy, wlać ocet, wymieszać, smażyć 2-3 min przełożyć do mięsa, dusić dalsze 25 min. Dosolić do smaku. Potrawę posypać koperkiem lub pietruszką.
Buraczki z wieprzowiną
Przygotowujemy skladniki, z których wykonamy potrawę
Buraczki z wieprzowiną
Mięso smazymy razem z boczkiem, po czym podlewamy bulionem i dusimy
Buraczki z wieprzowiną
Cebulkę musimy zeszklić, a na końcu wrzycamy czosnek
Buraczki z wieprzowiną
Wszystkie warzywa podsmazamy i dodajemy wraz z buraczkami do mięsa.

Tagi:

mięso buraki