Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Buraczki zasmazane z cebulka i jablkiem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Buraczki zasmazane, swietne na goraco, dobre na zimno. Doskonale jako dodatek do obiadu, polecam!

Buraczki zasmazane z cebulka i jablkiem

Składniki:

Buraczki zasmazane z cebulka i jablkiem

 

  • ok 8 sredniej wielkosci buraków (ok 1 kg),
  • duze, kwaskowate jablko,
  • duza cebula,
  • 2 lyzki oleju,
  • ocet, najlepiej winny lub jablkowy,
  • cukier, pieprz swiezo zmielony (najlepiej bialy, ale moze byc tez naturalny zmieszany z ziolowym),
  • ewentualnie smietana.

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmazane z cebulka i jablkiem
Wyszorowane, czyste buraki, wstawiamy do duzego granka, zalewamy woda i gotujemy przez ok 2 godziny na wolnym ogniu. Wyjmujemy, moga byc jeszcze cieple, obieramy ze skorki i tarkujemy na tarce z wiekszymi oczkami. Podobnie ucieramy jablko, wczescniej umyte i obrane ze skorki oraz pozbawione gniazd nasiennych. Cebule obieramy i kroimy w bardzo drobna kosteczke. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmazamy delikatnie ocukrzona cebulke do lekkiego zbrazowienia, dodajemy odsaczone z soku buraczki i utarte jablko, doprawiamy sola, pieprzem i cukrem do smaku, smazymy do miekkosci czesto mieszjac (dodalam odrobine vegety). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka kropel octu, probujemy i ewentualnie doprawiamy. Mozna tez dodac dowolna smietanke,wymieszac, nie ma potrzeby ponownego zagotowania. Zamiast octu mozna dodac sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.