SUPERPRZEPIS

Buraczkowa galaretka z jajkiem

  • 1
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Buraczkowa galaretka z jajkiem Więcej zdjęć (3)

Świąteczne buraczki z jajkiem podane w nieco innej formie

Składniki:

Buraczkowa galaretka z jajkiem

 

  • 2 -3 buraki ugotowane/ok.300 g/
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo/ilość zależy od wielkości foremek/
  • masło lub oliwa do foremek

 

Sposób przygotowania:

Buraczkowa galaretka z jajkiem
Ugotowane w łupinkach buraczki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać ocet ,doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać śmietanę/nie gotować/ i połączyć z rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody żelatyną. Śmietanę połączyć z buraczkami/razem z wytworzonym sokiem/ i dokładnie wymieszać. Przygotować małe miseczki,lub foremki silikonowe /większe niż jajo/,wysmarować masłem lub olejem. Miseczki wypełnić do połowy buraczkami, włożyć jajko i uzupełnić ponownie masą buraczkową. Gotowe galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Gotowe wyjąć z foremek/można dno wstawić na chwilę do ciepłej wody/ułożyć na półmisku i podawać z dodatkiem pieczywa i wędliny.Galaretki nie należy zbyt długo przetrzymywać,gdyż jajko zmienia swój kolor.Najlepiej zrobić wieczorem i podawać rano na świąteczne śniadanie.
Buraczkowa galaretka z jajkiem
Jajko łatwo zmienia kolor,a więc galaretki nie należy przechowywać zbyt długo
Buraczkowa galaretka z jajkiem
Kompletna wielkanocna przekąska:chrzan,buraczki i jajko