SUPERPRZEPIS

Buraczkowa tarta rustykalna

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Buraczkowa tarta rustykalna Więcej zdjęć (4)

To pyszny sposób na wykorzystanie buraczków w naszym jadłospisie. Ich połączenie z cebulą i kruchym ciastem jest godne polecenia.

Składniki:

Buraczkowa tarta rustykalna

CIASTO:

NADZIENIE

  • ok 80 gram sera żółtego,
  • 3 pieczone buraczki (podłużne),
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • olej,
  • kilka kostek sera feta,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do podania,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska

DODATKOWO:

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • majeranek do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Buraczkowa tarta rustykalna

ETAP 1

Buraczkowa tarta rustykalna
Pokrojoną w piórka cebulę przysmażamy

NADZIENIE:
Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy do miękkości na oleju. Pod koniec delikatnie przyprawiamy. Tak przygotowaną studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Buraczki kroimy w plasterki o gr ok 0,5 cm.

ETAP 2

Buraczkowa tarta rustykalna
Składniki ciasta umieszczamy w misce

CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 40-50 minut.

ETAP 3

Buraczkowa tarta rustykalna
Cebulę oraz ser wykładamy na ciasto

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy przysmażoną cebulę, a na nią starty ser żółty (pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines).

ETAP 4

Buraczkowa tarta rustykalna
Buraczki wykładamy na ser, wykonując z nich koło

Na ser wykładamy buraczkowe plasterki zakładają je na siebie. Na buraczkach układamy ser feta.

ETAP 5

Buraczkowa tarta rustykalna
Brzegi ciasta zawijamy na wyłożone warzywa

Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość oprószamy majerankiem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową podajemy na ciepło lub zimno.