kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Buraczkowa z jajem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna zupka z posmakiem świąt

Buraczkowa z jajem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczkowa z jajem

 

  • 4 buraczki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • po 1/2 jajka na osobę
  • 3 źdźbła szczypiorku
  • kostka 2cmx3cm żółtego sera
  • po łyżeczce śmietany na jajo
  • 2 listki laurkowe
  • 4 ziela anielskie
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małego selera
  • 8 suszonych śliwek

 

Sposób przygotowania:

Buraczkowa z jajem
Buraczki i pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przekrój na 4 lub przepuść przez praskę ( ma bardziej intensywny smak ). Dodaj 3 litry wody, ziele i liście. Zagotuj, po ok 20 min gotowania, dodaj śliwki. I dalej gotuj aż wszystkie warzywka będą miękkie. Na głęboki talerz zetrzyj ser żółty na drobnych "glistowatych" oczkach :) Następnie połóż połówkę ugotowanego na twardo jaja. Szczypior pokrój na mniejsze kawałki i udekoruj nim rant talerza a jedno źdźbło wbij w jajo jako statek :) Wlej zupkę do talerza i na sam koniec połóż łyżeczką śmietanę na jaju. Podawaj jeszcze ciepłą zupę. Smacznego
Buraczkowa z jajem
Etap 1 - buraczki obierz ze skórki i pokrój w kostkę
Buraczkowa z jajem
Etap 2 - resztę warzyw również pokrój i dodaj do buraków
Buraczkowa z jajem
Etap 3 - do gotujących się warzyw dodaj śliwki
Buraczkowa z jajem
Etap 4 - do talerza zetrzyj żółty ser, połóż jajo, udekoruj szczypiorkiem