jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Buraczkowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Takie bułeczki najlepiej smakują podane do sałatek, a już rewelacyjnie do sałatki śledziowej. Smak buraczków i śledzia bowiem zawsze pysznie się komponuje!

Buraczkowe bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczkowe bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczkowe bułeczki
Buraczki myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy. Część buraczków ścieramy na drobnych oczkach, tak by uzyskać ¾ szklanki. Drobno starte buraczki będą przeznaczone do środka ciasta. Pozostałe buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Te buraczki będziemy wykładać na gotowe ciasto. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, miód oraz ok 3 łyżki mąki. Powstały rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Między czasie do miski przekładamy sypkie składniki: mąkę pszenną, razową, płatki oraz sól. Do tak przygotowanych składników dodajemy olej, pozostałą wodę, starte na drobnych oczkach buraczki oraz wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut. Wyrobione odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 6-7 części. Każdy kawałek wałkujemy nadając mu kształt prostokąta. Na rozwałkowane ciasto wykładamy po 1-2 łyżki startych buraczków. Rozsmarowane buraczki posypujemy tymiankiem do smaku. Zawijamy delikatnie brzegi ciasta i zwijamy rulony, delikatnie je rozciągając. Podłużne bułeczki przekładamy na blaszkę, smarujemy wodą, posypujemy płatkami i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w 180°C. gotowe studzimy.
Buraczkowe bułeczki
Do sypkich składników dodajemy rozczyn orz buraczki
Buraczkowe bułeczki
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Buraczkowe bułeczki
Na rozwałkowane kawałki ciasta nakładamy nadzienie
Buraczkowe bułeczki
Przed pieczeniem bułeczki smarujemy wodą- posypujemy płatkami