katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1340]

Buraczkowe jajka z farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Farsz do jajek przygotowany jest z dodatkiem mięsa. Jajka gdy są zbyt długo i w dużej ilości soku burakowego mają wyczuwalny smak buraka.

Buraczkowe jajka z farszem

Składniki:

Buraczkowe jajka z farszem

 

  • jajka 5 szt
  • ugotowany filet kurczaka 1 szt
  • por posiekany 1 łyzka
  • natka pietruszki posiekana 1 lyżka
  • sol
  • pieprz
  • przyprawa do gyrosa

Sposób przygotowania:

Buraczkowe jajka z farszem
Jajka gotujemy na twardo, obijamy skorupkę ale jej nie obieramy. Układamy jajka w naczyniu i zalewamy ok 3/4 szkl soku buraczkowego albo koncentratu. Dolewamy tyle gorącej wody by minimalnie zakryła jajka.

Ostawiamy na ok 4 godz. Jajka kilka razy obracamy. Obieramy skorupkę, kroimy jajka na połowy i wyjmujemy żółtka.

Filet kroimy na kawałki. Do mięsa dodajemy żółtka i posiekany por. Wszystko ścinamy blenderem i doprawiamy do smaku. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.

Nakładamy farsz na połówki jajek.

Tagi:

farsz jajka