czosnekwpomidorach

czosnekwpomidorach

Szef Kuchni
[Przepisów: 15]

Buraczkowe ravioli z łososiem i kozim serkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Buraczkowe ravioli z nadzieniem z łososia i koziego serka, podane z sosem z kopru włoskiego to kolorowe i pyszne połączenie, które sprawi, że oczekiwanie na wiosnę znacznie się skróci.

Buraczkowe ravioli z łososiem i kozim serkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczkowe ravioli z łososiem i kozim serkiem

 

  • na ciasto:
  • 15 dag mrożonych buraczków puree
  • 30 dag mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

  • na nadzienie:
  • 50 dag świeżego łososia oczyszczonego i pozbawionego skóry i ości
  • 225 g miękkiego serka koziego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • kilka kropel sosu Tabasco z czosnkiem
  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

  • na sos:
  • 1 bulwa kopru włoskiego umyta i pokrojona w kostkę
  • 1 mała cebula posiekana
  • 1 mały por pokrojony w półplasterki
  • 1 duża łyżka posiekanego szczypioru
  • 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 30 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietanki 18%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

  • do podania:
  • świeżo starty parmezan
  • uprażone orzeszki pinii
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Buraczkowe ravioli z łososiem i kozim serkiem

Buraczki podsmaż na suche patelni, aby się rozmroziły i odparowały wodę. Mąkę przesiej. Dodaj ostudzone buraczki, mąkę, jajka, żółtko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Odstaw przykryte ściereczkę na 15 minut.

Łososia zmiksuj prawie na gładką masę razem ze skórką z cytryny. Zamieszaj go z serkiem kozim, czosnkiem, Tabasco, sokiem z cytryny i limonki, ziołami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto na ravioli rozwałkuj na dość cienkie płaty. Nakładaj porcje nadzienia i przykryj kolejnym płatem. Wykrawaj pierożki ravioli.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę. Dodaj pora i czosnek. Po chwili koper włoski i szczypior. Smaż mieszając około 10 minut. Dolej białe wino i duś aż odparuje. Dolej śmietankę i dodaj ser gorgoznola. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj całość. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Ravioli gotuj w osolonej wrzącej wodzie. Podawaj z sosem z kopru włoskiego posypane świeżo startym serem parmezan, czarnym pieprzem i uprażonymi orzeszkami pinii. Smacznego!:)

Na inną okazję polecamy przepis na pierogi z owocami >>>

Buraczkowe ravioli z łososiem i kozim serkiem
Przygotowywanie ravioli buraczkowego trwa
Buraczkowe ravioli z łososiem i kozim serkiem
Buraczkowe ravioli przygotowane do gotowania
Buraczkowe ravioli z łososiem i kozim serkiem
Buraczkowe ravioli w trakcie konsumpcji:)