Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Burger krewetkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Burgery wcale nie muszą być zrobione z mięsa! Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego postanowiłam zrobić burgera krewetkowego w stylu tajskim.

Burger krewetkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Burger krewetkowy

 

 

  • na sos: 3 łyżki pasty chili + 3 łyżki majonezu + posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

Burger krewetkowy
Krewetki rozmrażamy, usuwamy pancerzyki oraz jelitka, kroimy drobno.

Chili kroimy drobno, wyrzucamy pestki. Szalotki i czosnek kroimy drobno.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili, trawę cytrynową, szalotki i czosnek, podsmażamy, wrzucamy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy krótko, studzimy. Po ostudzeniu zawartość patelni przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, mąkę, sezam, sos sojowy, pokrojoną drobno kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy burgery. Burgery obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy chwilę na patelni. Następnie burgery przekładamy do piekarnika, na każdym kotlecie układamy plaster sera, podgrzewamy, aż ser się roztopi. Na 3 minuty przed wyjęciem burgerów do piekarnika wkładamy bułki przekrojone na pół i podgrzewamy je. 

Robimy sos: mieszamy pastę chili i majonez, dodajemy posiekany szczypiorek.

Kapustę pak choi i paprykę kroimy, podsmażamy na oliwie, podlewając sosem sojowym. 

Bułki smarujemy sosem, układamy rukolę , wykładamy kotlet, warzywa, całość składamy. Podajemy z sałatką.
Burger krewetkowy
Burger krewetkowy już po złożeniu- podawany z sałatką

Tagi:

danie