Burger z krewetek z pianką curry

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepisy Geira Skeie, norweskiego kucharza, laureata konkursu Bocuse d’Or 2009

Burger z krewetek z pianką curry

Składniki:

Burger z krewetek z pianką curry

 

  • 2 porcje
  • 500 g surowych norweskich krewetek zimnowodnych
  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu
  • Otarta skórka z cytryny
  • 300 g selera
  • 1 łyżka masła
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Burger z krewetek z pianką curry

Ugotować 200 g selera w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zmiksować z masłem na gładką masę. Dodać sól, pieprz i skórkę z cytryny do smaku. Pozostałą część selera pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Przed podaniem wymieszać z oliwą , skórką z cytryny i solą. 

Krewetki oczyścić. Pokrajać w duże kawałki i  wymieszać z estragonem oraz skórką z cytryny. Za pomocą foremki do ciastek uformować okrągłe burgery. Smażyć na gorącym oleju. Dodać sól i pieprz do smaku. Tuż przed końcem smażenia dodać masło. Przed podaniem nałożyć krem selerowy na wierzch burgerów i udekorować kostkami selera.


Pianka curry – dodać podsmażoną pastę curry i imbir do wywaru pozostałego z gotowania krewetek. Zmiksować na piankę w blenderze.



Tagi:

krewetki