Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Burger z wołowiny z grillowanymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Burger kojarzy się z daniem tłustym i niezdrowym, ale wcale nie musi tak być. Jeżeli wybierzemy dobrej jakości wołowinę i pełnoziarnistą bułkę, burger może stać się pełnowartościowym posiłkiem.

Burger z wołowiny z grillowanymi warzywami

Składniki:

Burger z wołowiny z grillowanymi warzywami

 

  • 150 g wołowiny
  • 1 bułeczka wieloziarnista
  • kilka listków rukoli
  • kilka plastrów cukinii
  • po kawałku żółtej i czerwonej papryki
  • plaster sera żółtego
  • puszka pomidorów
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Burger z wołowiny z grillowanymi warzywami
Robimy sos pomidorowy: na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pomidory z puszki, dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem.

Robimy sos czosnkowy: czosnek siekamy drobno, łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywa myjemy i kroimy: cukinię w plastry, paprykę w słupki, warzywa oprószamy solą, natłuszczamy oliwą za pomocą pędzelka.

Z mięsa formujemy kotlety. Mięso wrzucamy na patelnię grillową, grillujemy z obydwu stron, dociskając mięso do patelni. Mięso doprawiamy solą i pieprzem po usmażeniu. Gdy jedna ze stron będzie już podsmażona i będziemy grillować drugą, kładziemy na burgerze plaster sera. W międzyczasie na drugiej patelni grillujemy warzywa.

Bułkę przekrajamy na pół, smarujemy jedną połówkę sosem pomidorowym, a drugą sosem czosnkowym, na spód wykładamy rukolę, następnie kotlet, grillowane warzywa, bułkę składamy i spinamy wykałaczką.

Tagi:

dania warzywa