Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Burgery owsiane z cukinią i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone w piekarniku jarskie burgery z płatkami owsianymi, cukinią, marchewką, ziarnami słonecznika oraz kaszą jaglaną. Zajadają się nimi nawet mięsożercy. Polecam!

Burgery owsiane z cukinią i marchewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Burgery owsiane z cukinią i marchewką

 

Dodatkowe

Sposób przygotowania:

Burgery owsiane z cukinią i marchewką
1 szklankę kaszy jaglanej należy ugotować w 2,5 szklanki wody razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawić do wystygnięcia. Warzywa obrać, umyć i osuszyć.

Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekać w drobną kostkę.

W misce należy wymieszać: startą marchewkę i cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulkę, ziarna słonecznika, sól, pieprz, zioła. Dodać jajko, mąkę, płatki owsiane i wyrabiać jak mielone.

Uformowane burgery ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. piec z funkcją grilla, następnie przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla.

Gotowe burgery podawać zapieczone z serem oraz z ulubionymi warzywami, np. sałata, pomidor, ogórek, kiełki.

Dodatkowo można dodać ketchup lub/i majonez.
Burgery owsiane z cukinią i marchewką