SUPERPRZEPIS

Buritos tex-mex

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Buritos tex-mex Więcej zdjęć (5)

kuchnia meksykańska w polskim domu

Składniki:

Buritos tex-mex

 

  • wołowina 400g
  • papryka słodka 1 łyżka
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • cebula 1
  • ryż ¾ szklanki
  • pomidor 1
  • papryczka chili zielona 1
  • papryka słodka czerwona 1
  • fasola czerwona 1 puszka
  • kolendra 1 łyżeczka
  • kmin rzymski 1 łyżka
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • tortilla 4
  • ser żółty do posypania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Buritos tex-mex
Ryż gotuję w szklance zimnej wody z dodatkiem papryki ostrej. Wołowinę (części gulaszowe) przyprawiam papryką słodką oraz ostrą. Następnie drobno siekam i podsmażam na patelni. Usmażone przerzucam do miseczki. Cebulę obieram, siekam i wrzucam na patelnię w miejsce mięsa. Gdy się zarumieni dodaję pokrojonego pomidora. Po kilku minutach dodaję kawałki świeżej papryczki chili. Smażę i dorzucam wcześniej zbrązowiałe mięso wołowe. Ponownie czekam kilka minut i dorzucam kawałki czerwonej papryki i odsączoną czerwoną fasolkę. Doprawiam utartymi w moździerzu kminem i kolendrą. Wlewam jeszcze przecier i dokładnie mieszam. Na końcu dodaję ryż, który powinien wpić wszelkie płyny. Farsz powinien być w miarę gęsty. Tortillę podgrzewam na patelni grillowej. Na ciepłą nakładam farsz i zwijam w rulonik. Podaję przekrojone po połowie posypane startym żółtym serem.
Buritos tex-mex
Wołowinę przyprawiam papryką słodką oraz ostrą
Buritos tex-mex
Ryż gotuję w wodzie z domieszką ostrej papryki
Buritos tex-mex
Placki tortilli podgrzewamy na patelni grillowej
Buritos tex-mex
Usmażony farsz kładziemy na połowę placka