Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Burmistrza Pieczeń Wołowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczeń wołową, podaje zazwyczaj z sląskimi kluskami tu podałem z ziemniakami i sosem pieczarkowym.

Burmistrza Pieczeń Wołowa  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Burmistrza Pieczeń Wołowa

 

  • 1 kg. wołowego mięsa
  • 2 średnie cebule
  • musztarda ( zwykła )
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Burmistrza Pieczeń Wołowa
► Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i solidnie natrzeć z solą, pieprzem i wysmarować musztardą. Cebulę obrać i pokroić w piórka. ► W naczyniu wymieszać ocet balsamiczny z sosem sojowym i tą mieszanką pęndzelkiem posmarować mięso po czym odstawić na całą noc do lodówki, żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu. ► Następnego dnia w brytfannie obsmażyć mięso, w koło ułożyć pokrojoną w piórka cebulą i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec pod przykryciem około 120 minut w 140C / Termoobieg /.
Burmistrza Pieczeń Wołowa
Po obsmażeniu mięsa przełożyć je do naczynia żaroodpornego obłożyć pokrojoną cebulą i pieć w piekarniku.
Burmistrza Pieczeń Wołowa
Tak wygląda zamarynowane mięso na drugi dzien po wyjęciu z lodówki.
Burmistrza Pieczeń Wołowa
Wołowinę zamarynować z wcześniej przygotowaną marynatą i na noc odstawić do lodówki
Burmistrza Pieczeń Wołowa
Kupić ładny kawał mięsa wołowego na pieczeń - mięso umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć.