rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Burrito meksykańskie dla lubiących ostrą kuchnię

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kolejna propozycja dla lubiących ostrą kuchnię. Zrobiłam dwie wersje- bardzo ostrą dla Męża, łagodniejszą dla siebie.

Burrito meksykańskie dla lubiących ostrą kuchnię Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Burrito meksykańskie dla lubiących ostrą kuchnię

 

  • Na dwie duże porcje:

 

  • 2 placki- tortille o śr. 30cm
  • 2 łyżki oleju smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 1 opakowanie mrożonki meksykańskiej
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 płaskie łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

 

  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania:

Burrito meksykańskie dla lubiących ostrą kuchnię
Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda. Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się nam nieco zredukuje. Tortille smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie by się nie przypaliły. Smarujemy delikatnie wytworzonym sosem. Farsz dzielimy na dwie części. Ja podzieliłam na mniejszą- dla siebie- do której dołożyłam ryż by było łagodniejsze oraz większą- dla Męża:) Farsz układamy na środku placka i zwijamy w rulonik.
Burrito meksykańskie dla lubiących ostrą kuchnię
Mięso smażymy, dodajemy mrożonkę meksykańską a następnie przecier pomidorowy z przyprawami
Burrito meksykańskie dla lubiących ostrą kuchnię
Do mniejszej porcji dodajemy ryż wcześniej ugotowany
Burrito meksykańskie dla lubiących ostrą kuchnię
Gotowe burrito najlepiej smakuje na ciepło