Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1502]

Burrito z mięsem mielonym i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne domowe burrito, doskonale smakuje nawet następnego dnia

Burrito z mięsem mielonym i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Burrito z mięsem mielonym i pieczarkami

  • Placki tortilli
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • sos meksykański lub cygański
  • 6 pieczarek
  • 2 papryczki peperomii
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano
  • pieprz cayenne
  • czerwona papryka
  • sól
  • magii

  • (z podanych składników wychodzi 6 burrito)

Sposób przygotowania:

Burrito z mięsem mielonym i pieczarkami

Obieramy pieczarki, cebulę i czosnek. Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, peperomii myjemy, oczyszczamy i kroimy w malutką kosteczkę, Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i podsmażamy, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy magii, papryką czerwoną i pieprzem, kiedy mięsko się podsmaży dodajemy pieczarki, przykrywamy i dusimy 5 minut, następnie dodajemy peperomii i czosnek i dokładnie mieszamy, dodajemy 200 ml sosu cygańskiego bądź meksykańskiego, wszystko razem podduszamy i na koniec dodajemy kukurydze i fasolę, Dokładnie łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy oregano, w tym momencie możemy doprawić również pozostałymi przyprawami aby miało odpowiedni ostry smak (wg uznania), zostawiamy pod przykryciem na 5 min aby wszystko dobrze się przegryzło. Na talerzu przygotowujemy tortille, na środek nakładamy gorący farsz, zawijamy jak krokiety i wkładamy do grilla na około 2 - 3 minuty (oczywiście w zależności od rodzaju elektrycznego grilla, sprawdzając co jakiś czas by ładnie się przyrumieniło) Przygotowane burrito możemy podgrzać w piekarniku lub opiekaczu czy mikrofali. Smacznego

Redakcja poleca: