Tomasz Schabowski

Tomasz Schabowski

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Byczy lunch dla dwojga

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Od dziecka nas uczono, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia…a ja będąc sobą, nigdy nie lubiłem śniadań i do dziś nie jadam. Pierwszy posiłek jadłem dopiero koło południa. Dopiero we wczesnych latach edukacji dowiedziałem się ze to właśnie lunch

Byczy lunch dla dwojga

Składniki:

Byczy lunch dla dwojga

 

  • 4 kromki ciemnego chleba tostowego
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki sosu reggae
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • ser tarty
  • szczypta gorczycy
  • szczypta nasion kolendry
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Byczy lunch dla dwojga
Mięso mieszamy z posiekana cebula, czosnkiem, octem, musztarda, sosem i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki przesmażamy.

Przyprawy wsypujemy do moździerza i ucieramy na proszek. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je z sola na piane.

Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Chleb tostowy zanurzamy w jajkach z obu stron i kładziemy na patelnie, na środku tostu kładziemy mięso i ser oraz przyprawy z moździerza. Przykrywamy drugim tostem zanurzonym w jajku i pieczemy z obu stron. Po przełożeniu tostu na druga stronę, górę posypujemy serem i na chwile przykrywamy patelnie przykrywka.

Po zdjęciu z patelni przekrawamy w poprzek i przystrajamy wedle upodobań.