iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Cake pops-biszkoptowe lizaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Moim zdaniem takie ciastka na patyku mogą na dziecinnych imprezach śmiało konkurować z muffinkami bo dzieci je uwielbiają.

Cake pops-biszkoptowe lizaki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cake pops-biszkoptowe lizaki

 

  • 40 dag przesuszonego ciasta biszkoptowego lub babkowego
  • 10 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki nutelli
  • 1 łyżka syropu barmańskiego o smaku orzechowym

dodatkowo:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Cake pops-biszkoptowe lizaki

ETAP 1:

Cake pops-biszkoptowe lizaki
Masa ma być gładka i ładnie się formować.

Biszkopt połamać i przełożyć do miski malaksera, następnie zmiksować na okruszki, teraz dodać serek, syrop i nutellę, dokładnie wymieszać.

Powstałą masę ciasteczkową schłodzić w lodówce około 10 minut i ze schłodzonej uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

ETAP 2:

Cake pops-biszkoptowe lizaki
Lizaki po zlepieniu z patyczkiem schłodzić.

Kuleczki ułożyć na foli aluminiowej i ponownie wstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zanurzony w płynnej czekoladzie koniec patyczka wetknąć w środek kulek z ciasta ( wciskamy tak do połowy kulki), ułożone patyczkami do góry lizaki odstawiamy do zastygnięcia.

ETAP 3:

Cake pops-biszkoptowe lizaki
Najlepiej ustawić je patyczkiem w dół.

Do płynnej czekolady dodać olej i dokładnie wymieszać, następnie maczać w czekoladzie lizaki i dowolnie dekorować przed zastygnięciem czekolady.

Lizaki wbijamy patyczkami w kartonik wtedy ładnie zastygnie na nich czekolada. Chłodzenie w zamrażarce skraca czas przygotowania, ale sama lodówka też daje radę :)