SUPERPRZEPIS

Calineczka-malinowy torcik na czekoladowym spodzie

  • OktawiaG
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Calineczka-malinowy torcik na czekoladowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Pyszne różowe ciasto, z malinowym kremem na czekoladowym spodzie - przełożone różowym puszystym biszkoptem.

Składniki:

Calineczka-malinowy torcik na czekoladowym spodzie

 

  • Ciasto Czekoladowe:
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 80ml oleju
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 100g mąki tortowej
  • 40g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Frużelina Malinowa:
  • 0,5kg malin (świeże lub mrożone)
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku
  • 0,75 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w 1 łyżce wody

 

  • Krem Malinowy:
  • Frużelina malinowa
  • 250 g mascarpone

 

  • Biszkopt Różowy:
  • 2 jajka
  • 0,25 szklanki cukru
  • 0,25 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel barwnika czerwonego

 

  • Zdobienie:
  • 330ml śmietanki kremówki 30%/36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1łyżeczka cukru pudru
  • kilka malin na ozdobę (można odebrać z porcji na frużelinę)
  • paczka herbatników - maltanki

Sposób przygotowania:

Calineczka-malinowy torcik na czekoladowym spodzie
Ciasto czekoladowe: Jajka roztrzepać, dodać do nich mleko, cukier, olej i aromat. Dobrze wymieszać. Do osobnego naczynia przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę i proszek. Delikatnie wymieszać. Wsypać do 'mokrych składników' i na najmniejszych obrotach zmiksować na gładko. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 50-60 min (do suchego patyczka) w 180*C. Jeśli wytworzyła się 'górka' - odciąć i skurszyć (zostawić do zdobienia). Wystudzić.

Frużelina Malinowa: Maliny zasypać cukrem i wstawić na palnik. Zagotować co chwilę mieszając, dodać mąkę. Zagotowane owoce zestawić z ognia i wlać wrzącą żelatynę - Wymieszać bardzo dobrze i ostudzić. Schłodzić w lodówce kilka godzin do stężenia.

Krem Malinowy: Do frużeliny wmiksować po łyżce mascarpone.

Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąki. Dodać barwnik. Piec w 180*C przez 15-20min .

Zdobienie: Śmietankę ubić na sztywno. Galaratkę rozpuścić w 50 ml wrzątku. Letnią wlać do śmietany i lekko zmiksować. Dodać cukier puder.

Złożenie tortu: Ciasto czekoladowe - połowa kremu malinowego - biszkopt - połowa kremu malinowego - maltanki - ozdobić bitą śmietaną wedle uznania i udekrować malinami. Można posypać pozostałym pokruszonym ciastem czekoladowym.
Calineczka-malinowy torcik na czekoladowym spodzie
w pełnej okazałości, idealny do porannej kawy
Calineczka-malinowy torcik na czekoladowym spodzie
ciasto czekoladowe- wystarczy wylac na formę i upiec
Calineczka-malinowy torcik na czekoladowym spodzie
krem malinowy z mascarpone i fruzeliny z malin
Calineczka-malinowy torcik na czekoladowym spodzie
a tak wyglada zlozenie tortu przed udekorowaniem