czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Całkowicie domowe burgery

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Burgery całkowicie zrobione samodzielnie, z domowych bułek mają niepowtarzalny smak:)) I przede wszystkim wiemy co jemy:)) Świetnie sprawdzą się podczas pikniku!

Całkowicie domowe burgery Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Całkowicie domowe burgery

 

 

 

Sposób przygotowania:

Całkowicie domowe burgery
1. Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny. 2. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnie wyłożyć na lekko natłuszczony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta. Pociąć na 12 mniejszych prostokątów. Każdy kawałek lekko rozciągnąć na kształt prostokąta, zwinąć w roladę. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Następnie formować bułeczki obracając je i obtaczać złączeniem pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odsatwić na 2,5 godziny. Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st. 3. Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu strin na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki.
Całkowicie domowe burgery
Zagnieśc ciasto i wstawić na noc do lodówki
Całkowicie domowe burgery
Rozciągnąć duży prostokąć i pociąć na 12 mniejszych prostokątów
Całkowicie domowe burgery
każdy prostokąt zwijać w roladkę, powtórzyć czynność
Całkowicie domowe burgery
Bułki ułożyć na blasze, odsatwić by podrosły