czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Calzone po chłopsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne pierogi w wersji XXL:)

Calzone po chłopsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Calzone po chłopsku

 

  • Ciasto:
  • 1i3/4szkl. mąki pszennej,
  • 15g świeżych drożdży,
  • 3/4 szkl. letniej przegotowanej wody,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • łyżeczka oleju.

 

Sposób przygotowania:

Calzone po chłopsku
1. Ciasto: Do ciepłej wody wkruszyć drożdże i dodać 2 łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić na 15min w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać do miski, dodać olej i sól. Następnie dodać zaczyn, zagnieść ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godz. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła. 2. Farsz: Grzyby oczyścić wraz z kiełbasą pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać starty ser, doprawić ostrą papryka, łyżeczką ziół prowansalskich oraz solą i pieprzem. Farsz nakładać na połowę rozwałkowanego koła, złożyć i zlepić jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkie, posypać ziołami prowansalskimi oraz bazylią. Piec ok. 20min w temp. 200st.
Calzone po chłopsku
Składniki farszu podsmażamy i doprawiamy
Calzone po chłopsku
na rozwałkowane ciasto nakladamy porcję farszu
Calzone po chłopsku
Składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, upiec