grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami, przysmak z południowego regionu Włoch, z Apulii. Calzone z ciasta drożdżowego z dodatkiem słonych anchois, słodkich cebulek i aromatycznych oliwek to inna odmiana popularnego calzone z mięsem.

Calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami

Ciasto

  • 500 g maki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g oleju extravergine

Farsz

  • 1 kg cebuli dymki
  • 30 g czarnych oliwek
  • 30 g zielonych oliwek
  • 40 g anchois w oleju
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami

Przygotowania ciasta drożdżowego

Przygotowanie calzone rozpoczynamy od ciasta drożdżowego.
W misce mieszamy mąkę z suszonymi drożdżami, cukier i 100 ml letniej wody.

Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając resztę wody, sól i oliwę. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do miski oprószonej mąką.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Przygotowanie farszu do calzone

Calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami
Do przygotowania calzone możemy wykorzystać tylko jeden rodzaj oliwek.

Przygotowanie farszu rozpoczynamy od obrania cebulek. Cebulki kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju podsmażamy cebulki ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone oliwki i anchois. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie calzone do pieczenia

Calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami
Calzone po upieczeniu powinno być złociste na zewnątrz.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia o średnicy 25 cm smarujemy oliwą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.

Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość ok. 5 cm większą niż wymiar formy. Ciasto wykładamy do formy, dokładnie dociskając do dna i boków formy.

Na ciasto wykładamy farsz.
Farsz przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto sklejamy dokładnie zawijając brzegi. Wierzch calzone smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy 1 łyżeczką cukru.

Calzone pieczemy ok. 35-40 minut.

Tagi:

warzywa danie