VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 668]

Calzone z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienita pizza zawinięta w kształt pieroga. Nadzienie pieroga zależy już tylko od Was. Możecie włożyć do środka dosłownie wszystko to co lubicie. U mnie były to podstawowe składniki jakie miałam pod ręką.

Calzone z kurczakiem

Składniki:

Calzone z kurczakiem

 

  • Na 2 duże calzone:
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Oregano

 

  • Nadzienie:
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa kebab gyros
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g żółtego sera
  • Keczup pikantny
  • Oregano
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Calzone z kurczakiem
Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne.

Możemy to zrobić również ręcznie.

Formujemy kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczka na 60 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 26 cm.

Farsz: Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czerwona paprykę kroimy w kosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju.

Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser.

Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga.

Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi.

Gotowe calzone pieczemy w 200*C przez 15 minut.

Tagi:

mięso danie