migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Calzone z kurczakiem i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niedawno po praz pierwszy robiłam calzone. Jest to po prostu pizza w kształcie pieroga. Do calzone wykorzystuję swój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Do środka można włożyć dowolne składniki, u mnie klasycznie pierś z kurczaka i pieczarki.

Calzone z kurczakiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone z kurczakiem i pieczarkami

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

farsz

  • 400 g piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • sól,pieprz
  • sos pomidorowy do pizzy lub ajwar do posmarowania ciasta

 

Sposób przygotowania:

Calzone z kurczakiem i pieczarkami
Przygotować farsz.

Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki, smażyć aż pieczarki odparują cały płyn. Do smaku doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Przygotować ciasto.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść, podzielić na 6 w miarę równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 20 cm, jeśli ciasto się klei podsypać trochę mąką. Na środku posmarować sosem pomidorowym lub ajwarem ( smarujemy tylko na środku aby brzegi były suche dzięki temu łatwiej będzie skleić pieroga).

Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek i całość posypać startym żółtym serem.

Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi dokładnie zlepić. W ten sam sposób przygotować pozostałe pierogi. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 20 minut, funkcja góra-dół.
Calzone z kurczakiem i pieczarkami
Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Przełożyć na talerz.
Calzone z kurczakiem i pieczarkami
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki, smażyć aż pieczarki odparują cały płyn. Do smaku doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia.
Calzone z kurczakiem i pieczarkami
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść, podzielić na 6 w miarę równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 20 cm, jeśli ciasto się klei podsypać trochę mąką. Na środku posmarować sosem pomidorowym lub ajwarem ( smarujemy tylko na środku aby brzegi były suche dzięki temu łatwiej będzie skleić pieroga). Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek i całość posypać startym żółtym serem.
Calzone z kurczakiem i pieczarkami
Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Tagi:

pizza calzone