OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Calzone z kurczakiem, szpinakiem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Włoski pizzowy pieróg, nafaszerowany pysznymi warzywami i soczystym mięsem z kurczaka. Polecam dobre dla każdego

Calzone z kurczakiem, szpinakiem i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone z kurczakiem, szpinakiem i kukurydzą

 

  • farsz:
  • 1x podwójne podpiersie z kurczaka
  • 450g szpinaku rozdrobnionego
  • puszka kukurydzy
  • kilka łyżek zielonego groszku i marchewki (kostka)
  • oregano, bazylia, przyprawa do pizzy, czosnek granulowany

 

 

  • ciasto:
  • 300g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 200ml dość ciepłej wody
  • 50g drożdzy
  • 1,5 łyżeczki soli

 

  • żółty ser
  • cebula
  • szczypiorek / zielona cebulka
  • ketchup
  • sól olej

Sposób przygotowania:

Calzone z kurczakiem, szpinakiem i kukurydzą
Farsz: Mięso oczyszczone i przyprawione bazylią , oregano i czosnkiem- smażyć na zeszklonej cebuli- pokrojonej w pióra. Gdy mięso zacznie być miękkie - dodać warzywa. Szpinak podsmażać w osobnym garnku na odrobinie oleju. Usmażony szpinak dodać do mięsa i warzyw. Wszystko dokładnie wymieszać, posolić do smaku lub podlać grzybowym bulionem (nie wiecej niż pół szklanki)

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i olej. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i powstały rozczyn wlać do miski z mąką. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką a następnie wyrobić ręką. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 40min. Piekarnik rozgrzać do 230*C.

Ciasto podzielić na 6/7 równych części . Każdą spłaszczyć i rozwałkować na dość cienkie koła. Ciasto się klei , więc należy sypać deskę mąką co jakiś czas. Rozwałkowane ciasto posmarować ketchupem, na tym kłaść plasterek sera i nakładać farsz (brzegi zostawić suche do sklejenia). Przykryć drugą częścią i skleić ciasto na brzegach. Tak postąpić z każdym kawałkiem ciasta. Zapiekać 20 min.

5min przed końcem położyć ser na calzone i obsypać przyprawą do pizzy. Na upieczone calzone dać szczypiorek
Calzone z kurczakiem, szpinakiem i kukurydzą
w pełnej okazałości, przyozdobiony wiosenną zieloną cebulką
Calzone z kurczakiem, szpinakiem i kukurydzą
w piekarniku trzymamy je 20min w temp. 230
Calzone z kurczakiem, szpinakiem i kukurydzą
ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 40 min
Calzone z kurczakiem, szpinakiem i kukurydzą
zzieloą cebulkę siekamy drobno i sypiemy nią calzone