Milena ;)

Milena ;)

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Calzone z mięsem mielonym wg Mileny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z mięsem mielonym i serem. Można podawać do barszczu czerwonego lub z sosem czosnkowym :)

Calzone z mięsem mielonym wg Mileny

Składniki:

Calzone z mięsem mielonym wg Mileny

 

  • Składniki (na ciasto):
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 30g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy lub oleju

 

  • (na farsz)
  • 400g mięsa mielonego
  • ok. pół kostki sera
  • płaska łyżeczka soli
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

 

Sposób przygotowania:

Calzone z mięsem mielonym wg Mileny
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić z cukrem i czterema łyżkami ciepłego mleka. Dodać mąkę, sól, oliwę lub olej i stopniowo dolewać ciepłe mleko. Wyrobić. Gdy ciasto będzie zwarte i nie będzie przyklejało się do rąk odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz. Mięso podsmażyć na łyżce oleju, dodać posiekaną cebule i czosnek, a następnie przyprawić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką kółka, nałożyć farsz i posypać startym serem. Zakleić, a gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.