Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Camembert pieczony z figami w cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przekąska idealna na romantyczną kolacje przy świecach. Pyszny ser camembert pieczony w chrupiącym francuskim cieście ze słodką, pachnącą tymiankiem figą, do tego lampka schłodzonego wina i wieczór pełen przyjemności gotowy, polecam.

Camembert pieczony z figami w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Camembert pieczony z figami w cieście francuskim

 

  • 4 serki camembert (po 100 gram każdy )
  • 4 figi
  • 1 gałązka tymianku
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Camembert pieczony z figami w cieście francuskim
Figi myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 prostokąty lub kwadraty. Na środku każdego prostokąta/kwadrata kładziemy wyjęty z opakowania krążek sera camembert. Na serze układamy plastry fig. Oprószamy je świeżym tymiankiem i skrapiamy octem balsamicznym. Na każdą figę kładziemy także po ½ łyżeczce miodu.

Tak przygotowany ser zawijamy ciastem francuskim łącząc ze sobą końce ciasta.

Jajko rozkłócamy na talerzyku z odrobiną mleka. Tak przygotowanym jajkiem smarujemy sakiewki z ciasta francuskiego.

Sakiewki układamy blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180- stopni na 20-30 minut.

Upieczony camembert przekładamy na talerzyki, serwujemy gorący, z chrupiącą bagietką w towarzystwie wina, smacznego.
Camembert pieczony z figami w cieście francuskim
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 prostokąty lub kwadraty. Na środku każdego prostokąta/kwadrata kładziemy wyjęty z opakowania krążek sera camembert.
Camembert pieczony z figami w cieście francuskim
Na serze układamy plastry fig. Oprószamy je świeżym tymiankiem i skrapiamy octem balsamicznym. Na każdą figę kładziemy także po ½ łyżeczce miodu.
Camembert pieczony z figami w cieście francuskim
Tak przygotowany ser zawijamy ciastem francuskim łącząc ze sobą końce ciasta.
Camembert pieczony z figami w cieście francuskim
Jajko rozkłócamy na talerzyku z odrobiną mleka. Tak przygotowanym jajkiem smarujemy sakiewki z ciasta francuskiego. Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1980- stopni na 20-30 minut.