eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1044]

Książka Kucharska: Tanie dania w sezonie letnim

Cannelloni na słodko Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cannelloni faszerowane serem białym z rodzynkami, zapiekane z sosem śmietanowo-truskawkowym.

Cannelloni na słodko Eli

Składniki:

Cannelloni na słodko Eli

Sposób przygotowania:

Cannelloni na słodko Eli

Ser zmielić w maszynce z drobniutkim sitkiem.Do sera dodać jajko,żółtko (białko odłożyć),cukier (4 łyżki),cukier waniliowy i razem utrzeć.Z pozostałego białka i szczypty soli ubić pianę.Do sera dodać rodzynki,pianę i wymieszać.Makaron wrzucić do osolonego wrzątku,gotować 4 minuty,odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Rurki makaronowe nadziewać masą serową i układać w naczyniu żaroodpornym.Umyte i obrane z szypółek truskawki zmiksować z pozosałym cukrem.Do musu truskawkowego dodać śmietanę,mleko,wymieszać i tym sosem zalać makaron.Zapiekać w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Porcje makaronu wyłożyć na talerze,polać kwaśną śmietaną i udekorować truskawkami.Smacznego!