bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Cannelloni nadziewane mięsem i cukinią

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Coś z kuchni włoskiej - zapiekany makaron nadziewany mięsem mielonym i cukinią

Cannelloni nadziewane mięsem i cukinią

Składniki:

Cannelloni nadziewane mięsem i cukinią

 

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 500 g makaron cannelloni
  • 2 średnie cebule
  • czosnek 2-3 ząbki
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól morska
  • oregano - łyzka
  • bazylia łyzka suszonej
  • puszka pomidorów lub 2 świeże
  • kilka listków swiezej - posiekane
  • 2 małe cukinie
  • ser żółty starty
  • sos beszamelowy
  • sos pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni nadziewane mięsem i cukinią
Na patelni na oliwie podsmażam posiekaną cebulę, czosnek. Dodaje mięso mielone. Wszystko smaże na małym ogniu kilka minut az mieso straci swoj surowy kolor. Dodaje puszke pomidorów oraz startą na grubych oczkach cukinie. Dodaje pieprz, sól, oregano oraz bazylię. Dusze jeszcze kilka minut zeby sos odparował i farsz był gęsty. Robie sosy. Sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewam łyzke oliwy z oliwek dodaje ząbek czosnku i cebulę. Podsmażam, dodaje albo puszke pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu lub 250ml passaty i doprawiam do smaku solą, pieprzem. Podgrzewam. Jelsi jest koncetrat to po skarmelizowaniu go podlałam chochlą wody zeby sie zrobił sos. Doprawiłam oregano, pieprzem ziołowym i poszatkowanymi kilkoma listkami bazyli. Dodalam starta cukinie i wymieszałam. Sos beszamelowy: Na patelni rozgrzałam 2 łyzki masła, dodałam 4 łyzki maki mąkę, zmaieszłam to trzepaczka i stopniowo wlewałam mleko ok 2/3 szkl. Sos robie bardziej na oko zeby nie był za gesty ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszam zeby nie było grudek. Dodałam ciut gałki i troche pieprzu ziołowego. Dno naczynia zaroodpornego natłuszczam, wylewam trochę sosu pomidorowego oraz trochę beszamelu tak zeby przykryc dno. Cannelloni ratami obgotowuje w dużej ilości posolonej wody przez 2 minuty. Delikatnie wyjmuje łyżką cedzakową układam na talerzu i malutką łyżeczką napełniam rurki farszem. Układam rurki w naczyniu, pierwsża wastwe starannie przykrywam beszamelem, sosem pomidorowym, posypuje startym zółtym serem. na to ulozyłam druga taka sama warstwe i znowu oba sosy (ale mozna zrobic jedna warstwe). Na wierzch ser. przykryłam folia aluminiowa i do piekarnika zapiekałam 30 min w temperaturze 180C. Po tym czasie zdjełam folie i dopiekłam wierzch przez 10 minut.