kuchenka

kuchenka

Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Cannelloni nadziewane szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie ze szpinakiem może być pyszne :)

Cannelloni nadziewane szpinakiem

Składniki:

Cannelloni nadziewane szpinakiem

 

  • 17 sztuk makaronu cannelloni
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku po 400g
  • 400g sera ricotta
  • 2 serki topione śmietankowe po 100g
  • 350 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • pół pomidora do dekoracji
  • suszone pomidory do posypania dania
  • łyżka masła
  • cebula
  • maggi
  • sos sojowy

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni nadziewane szpinakiem
Na maśle należy zeszklić cebulę. Dodajemy szpinak i smażymy do całkowitego rozmrożenia. Następnie wrzucamy kostkę rosołową i czosnek – mieszamy, aż przyprawy dokładnie połączą się ze szpinakiem. Na koniec dodajemy do smaku maggi.Tak przygotowany szpinak należy dokładnie odsączyć na sitku i przełożyć do miski. Wkruszyć ricottę, dodać odrobinę sosu sojowego i wymieszać.Makaron cannelloni ugotować aż będzie średnio miękki (ważne, by go nie rozgotować, bo będzie się rozpadał).Sos serowy: Mleko podgrzać w garnuszku i dodać 2 serki topione. Mieszać tak długo, aż serki się rozpuszczą i powstanie gładki sos.Makaron nadziewać szpinakiem i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekać w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem i udekorować.