SUPERPRZEPIS

Cannelloni z cukinii

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Cannelloni z cukinii Więcej zdjęć (2)

Z cukinii można stworzyć ciekawe i pyszne dania! Dziś polecam cannelloni.
Cukinia zamiast makaronu, duża ilość mięska z chrupiącymi orzechami oraz serowa niespodzianka w środku -takie połączenie stanowi pomysł na szybki i smaczny obiad!

Składniki:

Cannelloni z cukinii

SKŁADNIKI

  • 500 gram mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
  • 1 niewielka bułka pszenna,
  • 1 duże jajko,
  • 0,5 cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • ok 1/3 szklanki orzeszków ziemnych solonych,
  • ok 10 dag sera żółtego,
  • 2 młode cukinie

Sposób przygotowania:

Cannelloni z cukinii

ETAP 1

Cannelloni z cukinii
Pokrojoną w paski cukinię nasalamy delikatnie

Cukinie myjemy i osuszamy. Gotową kroimy w cienkie paski. Przygotowane paski delikatnie nasalamy, wy warzywo zmiękło.
Ser kroimy w kostkę.

ETAP 2

Cannelloni z cukinii
Przygotowujemy składniki potrzebne do nadzienia

Bułkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Orzeszki siekamy na mniejsze części. Natkę pietruszki drobno siekamy.

ETAP 3

Cannelloni z cukinii
Mieszamy i doprawiamy składniki mięsa

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko, orzeszki, pietruszkę, przygotowaną cebulę oraz czosnek. Całość mieszamy dokładnie doprawiając do smaku solą, pieprzem.

ETAP 4

Cannelloni z cukinii
W środek kazej porcji mięsa wkładamy ser żółty

Mięso dzielimy na ok 10 porcji. Z każdej części formujemy placuszek w którym umieszczamy kostkę sera. Formujemy zgrabne kule, które następnie owijamy przygotowaną cukinią. Każdą kulkę owijamy dwoma plasterkami.

ETAP 5

Cannelloni z cukinii
Uformowane porcje kulek mięsnych układamy w naczyniu żaroodpornym,

Otrzymane porcje układamy koło siebie w naczyniu żaroodpornym.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut 180°C.

Tagi:

cukinia