zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Cannelloni z fetą i szpinakiem wg Zub3ra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rurki cannelloni faszerowane serem feta i szpinakiem. Zapiekane po sosem beszamelowym i żółtym serem.

Cannelloni z fetą i szpinakiem wg Zub3ra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni z fetą i szpinakiem wg Zub3ra

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni z fetą i szpinakiem wg Zub3ra
Obieramy z łupinek cebulę i czosnek. Siekamy. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę z czosnkiem. Do cebuli dodajemy szpinak i dusimy do miękkości kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie mleko podgrzewamy. W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Wlewamy mleko. Podgrzewamy stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzony szpinak mieszamy z serem fetą. Doprawiamy do smaku. Rurki cannelloni faszerujemy serem ze szpinakiem. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy połowę sosu i równomiernie rozprowadzamy. Na sosie układamy faszerowane rurki. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy serem. Zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Cannelloni z fetą i szpinakiem wg Zub3ra
Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwię.
Cannelloni z fetą i szpinakiem wg Zub3ra
Szpiank dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku.
Cannelloni z fetą i szpinakiem wg Zub3ra
Sos podgrzewamy aż zgęstnieje i doprawiamy do smaku.
Cannelloni z fetą i szpinakiem wg Zub3ra
Faszerowane rurki polewamy sosem beszamelowym.