2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne danie, z włoskim akcentem ,rurki cannelloni nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam!

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem

Składniki:

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem

 

  • 25 dag makaronu cannelloni
  • 40 dag świeżego szpinaku
  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 15 dag sera cheddar
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pierz do smaku
  • 1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem

ETAP 1:

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem
Cebulę z czosnkiem szklimy dodajemy mięso

Cebulę i czosnek obrać posiekać , zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso, dusić aż będzie usmażone, doprawić w trakcie solą i pieprzem,

ETAP 2:

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem
do podduszonego mięsa dodajemy swiezy szpinak

dodać liście świeżego szpinaku, dusić do odparowania wody, zestawić z kuchenki,

ETAP 3:

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem
na sam koniec wbijamy jajko dodajemy starty ser

do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać.

ETAP 4:

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem
na sosie pomidorowym układamy nadziewane rurki

Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni.

W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni.

ETAP 5:

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem
na sam koniec zalewamy sosem beszamelowym i pieczemy

Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia.

Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie.

Posypujemy startym cheddarem.

Naczynie przykrywamy szklaną pokrywą lub folią aluminiową zapiekamy około 30 minut w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pokrywę zdjąć i lekko zrumienić.
Przed podaniem można obłożyć plasterkami świeżej chili. Danie zyska na pikantności.
Smacznego!