dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Canneloni z mięsem w sosie pomidorowym 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne danie na obiad lub podwieczorek.

Canneloni z mięsem w sosie pomidorowym 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Canneloni z mięsem w sosie pomidorowym 2

 

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego mieszanego
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera żółtego
  • ok 2 szkl gęstego soku pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, 1/2 mini kosteczka czosnkowa
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Canneloni z mięsem w sosie pomidorowym 2
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do cebuli dodajemy umytę i pokrojonę w plasterki pieczarki. Wszystko dokładnie przesmażamy. Następnie dodajemy mięso. Całość smażymy dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Rurki makaronowe nadziewamy tak przygotowanym mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Makaron zalewamy sokiem pomidorowym tak aby lekko go przykrył, posypujemy startym żółtym serem i na koniec lekko obsypujemy suszonym oregano. Naczynie przykrywamy pokrywką i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 - 25 min. Smacznego.
Canneloni z mięsem w sosie pomidorowym 2
Warzywa przesmażamy z mięsem na rozgrzanym tluszcu.
Canneloni z mięsem w sosie pomidorowym 2
Makaron nadziewamy nadzieniem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Canneloni z mięsem w sosie pomidorowym 2
Całość zalewamy sokiem pomidorowymi i posypujemy serem i oregano.