redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 192]

Książka Kucharska: Multicooker - przepisy

Caponata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Caponata, czyli sycylijski gulasz z bakłażanów. Rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu! Caponata przygotowana w Multicookerze. Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 35 minut. Program: fry, stew. Porcji: 2.

Caponata

Składniki:

Caponata

 

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 4 duże pomidory bez skórki i gniazd nasiennych
  • 2 ząbki czosnku,
  • po 5 czarnych i zielonych oliwek
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki solonych kaparów, odsączonych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Caponata
1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 13 minut i nacisnąć przycisk START.

2. Do misy urządzenia wlać oliwę, wrzucić pokrojonego bakłażana, przyprawić solą i oregano. Smażyć od czasu do czasu mieszając, po 5 minutach dodać cebulę, czosnek i natkę pietruszki, w razie potrzeby podczas smażenia dodać więcej oliwy.

3. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 20 minut. Nacisnąć przycisk START.

4. Dodać kapary, oliwki i pomidory, doprawić solą i pieprzem, zamknąć pokrywę.

5. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.

6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.