Strona główna Cappuccino - ciasto przekladane

Cappuccino - ciasto przekladane

Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1
Cappuccino - ciasto przekladane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Ciasto cappuccino - o delikatnym smaku. Polecam!


trudność: średne
czas:

Cappuccino - ciasto przekladane - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt ciemny:
  • maka pszenna - 1/2 szklanki (obj. szkl. 250g),
  • maka ziemniaczana - 1/2 szklanki (obj. szkl. 250g),
  • kakao ciemne gorzkie - 2 lekko czubate lyzki,
  • cukier brazowy (lub krysztal) - 3/4 szklanki,
  • jaja swieze - 4 srednie sztuki,
  • aromat rumowy- 1/2 lyzeczki;
  • Masa budyniowa:
  • budyn cappuccino Delecta duzy, na 0,75ml mleka - 1 opakowanie,
  • budyn waniliowy, na 0,5 ml mleka - 1 opakowanie,
  • mleko 2% lub 3,2% - 0,75ml,
  • maslo - 250g,
  • posypka czekoladowa lub wiórki czekoladowe - 50g,
  • cukier krysztal - 12 lyzek stolowych,
  • sok z cytryny - 2 lyzki,
  • ekstrakt waniliowy - ok 2/3 lyzeczki,
  • Poncz:
  • woda przegotowana - ok 1,3-1,5 szklanki,
  • sok z cytryny - 2-3 lyzki,
  • vódka - 2 lyzki (niekoniecznie),
  • syrop/sok wisniowy, malinowy lub porzeczkowy - kilka lyzek,
  • cukier waniliowy - 1 lyzeczka;
  • Masa smietanowa cappuccino:
  • smietana kremówka - 600ml,
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie na 3/4 szklanki wody,
  • cukier puder - 3 lekko kopiaste lyzki,
  • zelatyna - 1 lyzka rozpuszczona w niewielkiej ilosci cieplej - u mnie ok 1/4 szkl. wody,
  • cappucino - 10g, czyli jedno opakowanie, u mnie Nescafe Irish Cream.

Cappuccino - ciasto przekladane - PRZYGOTOWANIE:

Wymieszac obie maki z kakaem i przesiac przez sito (wazne). Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy zóltka od bialek. Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, gdy beda juz sztywne, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Do bialek dodajemy po jednym zóltku, ciagle miksujac. Dodajemy stopniowo suche skladniki i mieszamy je lyzka, najlepiej drewniana. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Przygotowujemy duza, prostokatna blaszke do pieczenia, smarujemy ja tluszczem i posypujemy bulka tarta. Przelwamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i przeczemy w 180 C przez 25-30 minut. Wyjmujemy forme z piekarnika i odstawiamy w chlodne miejsce. Gdy biszkopt juz ostygnie wyjmujemy go delikatnie i przekrajamy wszerz na 2 równe kawalki. Przygotowujemy poncz, laczac wszystkie skladniki. Biszkopt wkladamy z powrotem do formy lub ukladamy, na duzej, prostokatnej sztywnej podstawce i nasaczamy ponczem. Przygotowujemy budyn w polowie zalecanego na opakowaniu ilosci mleka, czyli 0,75ml. Zagotowujemy niewielka ilosc mleka, a w pozostalym rozpuszczamy doklanie proszek budyniowy, i przyrzadzamy dalej budyn w/g wskazówek na opakowaniu. Ugotowany budyn pozostawiamy do ostygniecia. Miekkie maslo utrzec z cukrem, po czym miksujac, dodawac po kopiatej lyzce ostudzonego budyniu, dodac takze sok z cytryny. Gdy masa bedzie puszysta i jednolita, dodac posypke/wiórki czekoladowe. Powstala mase rozsmarowac równmiernie na biszkopcie. Przykryc kolejnym plackiem biszkoptowym i dobrze nasaczyc. Galaretke i zelatyne rozpuscic w 1 szklance goracej wody, przestudzic. Przygotowujemy kolejna mase. Zimna smietane prosto z lodówki ubijamy z cukrem na sztywno, miksujac dodajemy cappuccino. Na koniec wlewamy przestygnieta galaretke z zelatyna i krótko miksujemy do polaczenia sie skladników. Gdyby galaretka za mocno nam zastygla, podgrzewamy ja przez 10 sekund w mikrofali. Powstala mase rozsmarowujemy na biszkopcie. Mozna utworzyc nozem lub widelcem dekoracyjne wzorki, ciasto bedzie wygladalo atrakcyjniej. Wierzch mozna posypac wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na okolo 2 godziny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Cappuccino - ciasto przekladane (strona 1 z 1)  
luna

luna

2010-12-30 12:06
Musi byc pyszne Sarenko, chetnie zjadlabym kawalek:)
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi

2010-12-30 14:36
Wspaniałe!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2011-01-01 15:40
Ciasta o smaku cappuccino z reguły są pyszne.Ja robię troszkę inne, ale następnym razem zrobię z Twojego przepisu.5
Skomentuj
Oceń:
0
Śliweczka

Śliweczka

2011-01-02 15:30
Chętni wypróbuję Twój przepis :-)))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Ciasto orzechowo - truflowe Ciasto śliwkowe Karpatka z kremem budyniowym
Wieża knoperssowa   Rafaello na krakersach z białą czekoladą Roladka makowa z bananem
Makowo kokosowe z żurawiną Pyszne ciasto balowe Makowo - kremowa delicja
Brazylianka z kremem z jabłkami Ciasto  "Stefanka " Tarta z kremem cytrynowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane