Strona główna Cappuccino - ciasto przekladane

Cappuccino - ciasto przekladane

Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1
Cappuccino - ciasto przekladane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Ciasto cappuccino - o delikatnym smaku. Polecam!


trudność: średnie
czas:

Cappuccino - ciasto przekladane - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt ciemny:
  • maka pszenna - 1/2 szklanki (obj. szkl. 250g),
  • maka ziemniaczana - 1/2 szklanki (obj. szkl. 250g),
  • kakao ciemne gorzkie - 2 lekko czubate lyzki,
  • cukier brazowy (lub krysztal) - 3/4 szklanki,
  • jaja swieze - 4 srednie sztuki,
  • aromat rumowy- 1/2 lyzeczki;
  • Masa budyniowa:
  • budyn cappuccino Delecta duzy, na 0,75ml mleka - 1 opakowanie,
  • budyn waniliowy, na 0,5 ml mleka - 1 opakowanie,
  • mleko 2% lub 3,2% - 0,75ml,
  • maslo - 250g,
  • posypka czekoladowa lub wiórki czekoladowe - 50g,
  • cukier krysztal - 12 lyzek stolowych,
  • sok z cytryny - 2 lyzki,
  • ekstrakt waniliowy - ok 2/3 lyzeczki,
  • Poncz:
  • woda przegotowana - ok 1,3-1,5 szklanki,
  • sok z cytryny - 2-3 lyzki,
  • vódka - 2 lyzki (niekoniecznie),
  • syrop/sok wisniowy, malinowy lub porzeczkowy - kilka lyzek,
  • cukier waniliowy - 1 lyzeczka;
  • Masa smietanowa cappuccino:
  • smietana kremówka - 600ml,
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie na 3/4 szklanki wody,
  • cukier puder - 3 lekko kopiaste lyzki,
  • zelatyna - 1 lyzka rozpuszczona w niewielkiej ilosci cieplej - u mnie ok 1/4 szkl. wody,
  • cappucino - 10g, czyli jedno opakowanie, u mnie Nescafe Irish Cream.

Cappuccino - ciasto przekladane - PRZYGOTOWANIE:

Wymieszac obie maki z kakaem i przesiac przez sito (wazne). Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy zóltka od bialek. Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, gdy beda juz sztywne, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Do bialek dodajemy po jednym zóltku, ciagle miksujac. Dodajemy stopniowo suche skladniki i mieszamy je lyzka, najlepiej drewniana. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Przygotowujemy duza, prostokatna blaszke do pieczenia, smarujemy ja tluszczem i posypujemy bulka tarta. Przelwamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i przeczemy w 180 C przez 25-30 minut. Wyjmujemy forme z piekarnika i odstawiamy w chlodne miejsce. Gdy biszkopt juz ostygnie wyjmujemy go delikatnie i przekrajamy wszerz na 2 równe kawalki. Przygotowujemy poncz, laczac wszystkie skladniki. Biszkopt wkladamy z powrotem do formy lub ukladamy, na duzej, prostokatnej sztywnej podstawce i nasaczamy ponczem. Przygotowujemy budyn w polowie zalecanego na opakowaniu ilosci mleka, czyli 0,75ml. Zagotowujemy niewielka ilosc mleka, a w pozostalym rozpuszczamy doklanie proszek budyniowy, i przyrzadzamy dalej budyn w/g wskazówek na opakowaniu. Ugotowany budyn pozostawiamy do ostygniecia. Miekkie maslo utrzec z cukrem, po czym miksujac, dodawac po kopiatej lyzce ostudzonego budyniu, dodac takze sok z cytryny. Gdy masa bedzie puszysta i jednolita, dodac posypke/wiórki czekoladowe. Powstala mase rozsmarowac równmiernie na biszkopcie. Przykryc kolejnym plackiem biszkoptowym i dobrze nasaczyc. Galaretke i zelatyne rozpuscic w 1 szklance goracej wody, przestudzic. Przygotowujemy kolejna mase. Zimna smietane prosto z lodówki ubijamy z cukrem na sztywno, miksujac dodajemy cappuccino. Na koniec wlewamy przestygnieta galaretke z zelatyna i krótko miksujemy do polaczenia sie skladników. Gdyby galaretka za mocno nam zastygla, podgrzewamy ja przez 10 sekund w mikrofali. Powstala mase rozsmarowujemy na biszkopcie. Mozna utworzyc nozem lub widelcem dekoracyjne wzorki, ciasto bedzie wygladalo atrakcyjniej. Wierzch mozna posypac wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na okolo 2 godziny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Cappuccino - ciasto przekladane (strona 1 z 1)  
luna

luna

2010-12-30 12:06
Musi byc pyszne Sarenko, chetnie zjadlabym kawalek:)
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi

2010-12-30 14:36
Wspaniałe!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2011-01-01 15:40
Ciasta o smaku cappuccino z reguły są pyszne.Ja robię troszkę inne, ale następnym razem zrobię z Twojego przepisu.5
Skomentuj
Oceń:
0
Śliweczka

Śliweczka

2011-01-02 15:30
Chętni wypróbuję Twój przepis :-)))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Orzechowo-kokosowa pokusa  Budyniowiec na kruchym cieście Ciasto z kokosowo budyniowym kremem
Wielokolorowe ciasto Tort makowy z białą czekoladą Ciasto z bułkowym kremem
Pijany przekładaniec (pijak) Ciasto Kopiec Kreta Kruche ciasto z miodem
Kolorowe ciasto z jabłkami Ciasto z kremem krówkowym Ciasto kawowe z kremem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane