Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Cappuccino - ciasto przekladane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto cappuccino - o delikatnym smaku. Polecam!

Cappuccino - ciasto przekladane

Składniki:

Cappuccino - ciasto przekladane

 

  • Biszkopt ciemny:
  • maka pszenna - 1/2 szklanki (obj. szkl. 250g),
  • maka ziemniaczana - 1/2 szklanki (obj. szkl. 250g),
  • kakao ciemne gorzkie - 2 lekko czubate lyzki,
  • cukier brazowy (lub krysztal) - 3/4 szklanki,
  • jaja swieze - 4 srednie sztuki,
  • aromat rumowy- 1/2 lyzeczki;
  • Masa budyniowa:
  • budyn cappuccino Delecta duzy, na 0,75ml mleka - 1 opakowanie,
  • budyn waniliowy, na 0,5 ml mleka - 1 opakowanie,
  • mleko 2% lub 3,2% - 0,75ml,
  • maslo - 250g,
  • posypka czekoladowa lub wiórki czekoladowe - 50g,
  • cukier krysztal - 12 lyzek stolowych,
  • sok z cytryny - 2 lyzki,
  • ekstrakt waniliowy - ok 2/3 lyzeczki,
  • Poncz:
  • woda przegotowana - ok 1,3-1,5 szklanki,
  • sok z cytryny - 2-3 lyzki,
  • vódka - 2 lyzki (niekoniecznie),
  • syrop/sok wisniowy, malinowy lub porzeczkowy - kilka lyzek,
  • cukier waniliowy - 1 lyzeczka;
  • Masa smietanowa cappuccino:
  • smietana kremówka - 600ml,
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie na 3/4 szklanki wody,
  • cukier puder - 3 lekko kopiaste lyzki,
  • zelatyna - 1 lyzka rozpuszczona w niewielkiej ilosci cieplej - u mnie ok 1/4 szkl. wody,
  • cappucino - 10g, czyli jedno opakowanie, u mnie Nescafe Irish Cream.

 

Sposób przygotowania:

Cappuccino - ciasto przekladane
Wymieszac obie maki z kakaem i przesiac przez sito (wazne). Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy zóltka od bialek. Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, gdy beda juz sztywne, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Do bialek dodajemy po jednym zóltku, ciagle miksujac. Dodajemy stopniowo suche skladniki i mieszamy je lyzka, najlepiej drewniana. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Przygotowujemy duza, prostokatna blaszke do pieczenia, smarujemy ja tluszczem i posypujemy bulka tarta. Przelwamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i przeczemy w 180 C przez 25-30 minut. Wyjmujemy forme z piekarnika i odstawiamy w chlodne miejsce. Gdy biszkopt juz ostygnie wyjmujemy go delikatnie i przekrajamy wszerz na 2 równe kawalki. Przygotowujemy poncz, laczac wszystkie skladniki. Biszkopt wkladamy z powrotem do formy lub ukladamy, na duzej, prostokatnej sztywnej podstawce i nasaczamy ponczem. Przygotowujemy budyn w polowie zalecanego na opakowaniu ilosci mleka, czyli 0,75ml. Zagotowujemy niewielka ilosc mleka, a w pozostalym rozpuszczamy doklanie proszek budyniowy, i przyrzadzamy dalej budyn w/g wskazówek na opakowaniu. Ugotowany budyn pozostawiamy do ostygniecia. Miekkie maslo utrzec z cukrem, po czym miksujac, dodawac po kopiatej lyzce ostudzonego budyniu, dodac takze sok z cytryny. Gdy masa bedzie puszysta i jednolita, dodac posypke/wiórki czekoladowe. Powstala mase rozsmarowac równmiernie na biszkopcie. Przykryc kolejnym plackiem biszkoptowym i dobrze nasaczyc. Galaretke i zelatyne rozpuscic w 1 szklance goracej wody, przestudzic. Przygotowujemy kolejna mase. Zimna smietane prosto z lodówki ubijamy z cukrem na sztywno, miksujac dodajemy cappuccino. Na koniec wlewamy przestygnieta galaretke z zelatyna i krótko miksujemy do polaczenia sie skladników. Gdyby galaretka za mocno nam zastygla, podgrzewamy ja przez 10 sekund w mikrofali. Powstala mase rozsmarowujemy na biszkopcie. Mozna utworzyc nozem lub widelcem dekoracyjne wzorki, ciasto bedzie wygladalo atrakcyjniej. Wierzch mozna posypac wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na okolo 2 godziny.

Tagi:

biszkopt mak