sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Cappuccino z migdałową nutą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna kawa cappuccino o lekko migdałowym aromacie z dodatkiem czekolady. Propozycja w sam raz na chłodne popołudnia.

Cappuccino z migdałową nutą

Składniki:

Cappuccino z migdałową nutą

 

  • 2 filiżanki mleka 3,2%
  • 2 kotki gorzkiej czekolady
  • 1 kostka mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

 

Sposób przygotowania:

Cappuccino z migdałową nutą
Przygotowanie kawy jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy, aby było dość ciepłe. Musimy uważać, aby się nie zagotowało. Czekoladę gorzką kroimy na drobne kawałki a mleczną ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kiedy mleko będzie już dobrze ciepłe, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy ekstrakt migdałowy, gorzką czekoladę, kawę rozpuszczalną oraz cukier i mieszamy do połączenia składników. Na powierzchni powinna utworzyć się delikatna pianka. Tak przygotowane cappuccino przelewamy do dwóch filiżanek. Dekorujemy startą mleczną czekoladą lub innymi dodatkami.

Tagi:

kawa czekolada