kindzia

kindzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Cappucino z biszkopcikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka oraz wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Cappucino z biszkopcikami

Składniki:

Cappucino z biszkopcikami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa waniliowa:
  • 50 dag masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (4x15 dag)
  • 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego
  • Ponadto:
  • 1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag)
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)

Sposób przygotowania:

Cappucino z biszkopcikami
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka oraz wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,  wymieszać. Ciasto wylać na formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec pol godziny w temp 170 stC. Ostudzony biszkopt przekroić na pol.Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Masę podzielić na trzy części.Cappuccino rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody, nasaczyc nim biszkopt i biszkopty. Na nasaczony biszkopt wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem nasaczone biszkopty cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Ciasto schłodzić w lodówce.