Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Caprese z pieczonymi burakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Inne, ale tak samo pyszne caprese z pieczonymi burakami i mozzarellą. Polecam :)

Caprese z pieczonymi burakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Caprese z pieczonymi burakami

 

  • SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ: ( dla 3 osób)
  • 2-3 upieczone czerwone buraczki
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 - 2 łyżki śmietanki kremówki 36%
  • garść szpinaku świeżego
  • sól, pieprz do smaku

 

  • SKŁADNIKI NA SOS BALSAMICZNY:
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1- 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Caprese z pieczonymi burakami
PRZYGOTOWANIE CAPRESE: Buraki umyć, osuszyć. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1-1,5 godziny ( do miękkości) w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Wystudzić pokroić na plasterki średniej grubości. Mozzarellę pokroić na plasterki i wymieszać z kremówką. Liście szpinaku umyć i osuszyć. Na talerzu układamy szpinak następnie na przemian plastry buraka i mozzarelli. Całość skrapiamy sosem balsamicznym, pieprzem i solą do smaku. PRZYGOTOWANIE SOSU BALSAMICZNEGO: Wszystkie składniki mieszamy w garnku i gotujemy, aż sos zgęstnieje. * zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga "Kwestia smaku"
Caprese z pieczonymi burakami
buraki pieczemy zawinietę w folię do miękkości
Caprese z pieczonymi burakami
Gotowe buraki kroimy na plasterki średniej grubości, szpinak myjemy i osuszamy
Caprese z pieczonymi burakami
Na talerzu układamy szpinak i na przemian plastry buraka i mozzareli