Carbonara

haniakson - Przepis na: Carbonara offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 153
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Carbonara
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Smaczna i prosta carbonara jest doskonałym rozwiązaniem w chwilach kiedy musimy zrobić szybki obiad lub...romantyczna kolację ;)


trudność: łatwe
czas:

Carbonara - SKŁADNIKI:

  • 1 cebula
  • 100 g szynki drobiowej lub boczku wędzonego
  • 150 g serka topionego (1,5 opakowania)
  • 200 g śmietany kremówki
  • 400 g makaronu świderki, lub kokardki
  • pieprz, bazylia, oregano
  • olej

Carbonara - PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente. Po ugotowaniu odcedzić ale NIE ZALEWAĆ ZIMNĄ WODĄ! Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wrzucić do tego pokrojona w cienkie paseczki lub kostkę szynkę lub boczek. Po podsmażeniu,dorzucić na patelnię serek topiony, a kiedy zacznie się rozpuszczać wlać śmietanę i mieszać. Przyprawić pieprzem, bazylią i oregano (sól rzadko jest potrzebna, bo serek jest dość słony). Wrzucić odcedzony makaron na patelnię z sosem i delikatnie wymieszać.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Carbonara (strona 1 z 1)  
robertjankopp

robertjankopp
offline

2011-03-25 20:53
Niebo w gębie Haniu 5+ Za przepis!
Skomentuj
Oceń:
1
Julia394

Julia394
offline

2011-03-25 21:20
Przed chwila zrobiłam - rodzinka zachwycona, a ja szybko uporałam się dziś z obiadem i mam dziś więcej wolnego czasu! Brawo!
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2011-03-25 23:42
ja zawsze gotuje makaron w dużej ilości wodzy i się nie skleja :o) A przepis - jak dla mnie pozycja kultowa
Skomentuj
Oceń:
0
haniakson

haniakson
offline

2011-03-26 10:04
To świetna i bardzo praktyczna uwaga! Dziękuję Ci za nią. Przy potrawach w których mieszamy makaron z sosem ważne jest żeby makaron się nie sklejał, ale też na efekt końcowy wpływa to jak sam sos będzie "obklejał" makaron. Dlatego po odcedzeniu nie hartujemy go, a na pewno sos nie spłynie na dno talerza (możemy tez makaron polać sosem, lub użyć makaronu do zupy, wtedy makaron musi być przelany zimna wodą).
Skomentuj
Oceń:
0
kasiunia.1981

kasiunia.1981
offline

2011-05-23 23:24
Carbonara to takie danie które można robić na kilka sposobów i z różnymi dodatkami.Twój zestaw składników bardzo mi pasuje dla mnie na 5.pozdrawiam;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Spagetti z sosem  marchewkowo-cukiniowym z natką Spaghetti z mięsnym sosem z zielonymi oliwkami Spaghetti  all`Amatriciana wersja rzymska
Błyskawiczny makaron z łososiem i rukolą Makaron z kurkami Makaron z sosem porowym i filetem z kurczaka
Makron z cukinią i kurczakiem Łazanki z podgrzybkami Lasagne z dyni i masłem szałwiowym
Lasagne z grillowanymi warzywami Makaron  z brokułami i łososiem Makaron z borowikami i dynią

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane